Opslag
27-04-2015

Kan morgenmad påvirke børns eksamenskarakterer?

Børn har godt af at spise morgenmad før en lang og krævende skoledag. Men mange faktorer spiller ind i forhold til, om det gør dem bedre til at lære og få gode karakterer.

Man skal ikke lede længe, før man støder på oplysninger om vigtigheden af at spise en sund og velafbalanceret kost. Gode spisevaner såsom at huske morgenmaden og spise frugt og grøntsager er sunde for kroppen. Men hvordan påvirker maden, hvordan vi tænker?

Et amerikansk studie viste for nylig, at gratis morgenmad til økonomisk ringere stillede elever kan føre til forbedrede præstationer i matematik, læsning og naturfag. Forbedringerne relaterede til bedre kostvaner og ikke til længere tid tilbragt på skolen.

Resultaterne understøtter anden forskning, som også fandt en forbindelse mellem god ernæring og bedre karakterer i skolen.

Derfor gør ernæring en forskel

Kognition, som er måden vi overvejer, husker og bruger information, er en vigtig del af indlæringen. For at kunne lære matematik eller lære at læse er vi nødt til at være opmærksomme, kunne fastholde tanker og skifte mellem forskellige oplysninger. Forskningen har påvist, at mad - især morgenmad - kan have en indflydelse på, hvor godt vi er i stand til at udøve disse kognitive opgaver.

En britisk undersøgelse fra 2012 af 1.386 børn i alderen seks til 16 år viste, at de børn, som havde spist morgenmad, klarede sig bedre ved prøver, der testede deres hukommelse og koncentration, end de børn, der ikke havde spist morgenmad.

Men yderligere forskning har vist, at det ikke er ligemeget hvad vi spiser. Det glykæmiske indeks, der fortæller hvor hurtigt kulhydraterne i maden bliver brugt i kroppen, har vist sig at påvirke den kognitive præstation.

Når børn spiser mad med et lavt glykæmisk indeks som for eksempel havregryn, der nedbrydes og optages langsommere, er de mere koncentrede og husker bedre, end hvis de spiste mad med et højt glykæmisk indeks som for eksempel et morgenmadsprodukt med chokolade.

Når det gælder karaktererne i skolen, mener nogle forskere, at hukommelses- og koncentrationsevnen er særligt vigtige for indlæringen, og det er kognitive processer, som ser ud til at være påvirkede af, hvad vi spiser.

Læs hele aretiklen på videnskab.dk

Bliv medlem og få endnu
mere viden og fællesskab

Rabat på udvalgte konferencer Nyhedsbrev
Rabat på udvalgte kurser Årsabonnement på tidsskriftet Naturli
Bliv medlem

Landsforeningen Mad&Læring

Medlemsportal

Brugernavn:
Adgangskode:
Husk mig
Glemt login?
 
30-03-2015

Tilmeld jer til konferencen i Odense Congress Center den 26. okotber 2015

30-03-2015

Horne Efterskole og Landsforeningen Mad&Læring afholder kursusdag den 26. marts. (kopi)

 

Hent hele programmet her (Tilmeldningsfristen er rykket til den 24. marts)

Gå videre og tilmeld dig neders! 

22-01-2015

Foredrag og workshop på Nordborg Slots Efterskole

Jeg har netop haft fornøjelsen af at besøge endnu en efterskole med foredrag og workshop. Lad mig med dette opslag hylde en genial skoleform, der fortjener stor respekt og anerkendelse. Mvh Frede Bräuner

30-12-2014

Find en foredragsholder

Side
 1  2 
| Næste side >

Stor tak til vores samarbejdspartnere

KONFERENCER

08-11-2015

Horne Efterskole og Landsforeningen Mad&Læring har afholdt temadag (kopi)

08-11-2015

Tilmeld jer til konferencen i Odense Congress Center den 26. oktober 2015 (kopi)

Du kan stadig nå at tilmelde dig - fristen er forlænget!

Landsforeningen Mad&Læring        Webmaster: Frede Bräuner · mobil 3091 3990 · info@madoglaering.dk